Wali Hashi

Mogadishussa ehkä kestäisin, mutta en Turussa!

  • Mogadishussa ehkä kestäisin, mutta en Turussa!

 

Mogadishussa ehkä kestäisin, mutta en Turussa!!

Perjantaina 18.8.2017 kello oli noin 15-16.00, kun olimme puolison kanssa Turun Nordeassa (kauppiaskatu 9). Pankissa oli aineissa oleva tuttu häirikkö, joka huusi kovalla äänellä asiakkaille. Pyysin pankkivirkailijaa soittamaan vartijan ja vähän ajan päästä tuli entinen työkaverini Jari Securitaksesta. Häirikkö oli rauhoittunut, mutta tällä kertaa huuto ei ollut Pankissa vaan pankin ulkopuolella. Ihmiset juoksivat Kauppatorilta Puutorille päin ja huusivat ”Ottakaa se saatana kiinni!” Jari ja minä menimme ulos pankista ja heti törmäsimme kahteen naiseen, josta toista oli puukotettu olkapäähän ja toista kaulaan. Menimme auttamaan kaulaan puukotettua vanhempaa rouvaa. Muut ihmiset ja puolisoni yrittivät auttaa toista naista ja veivät hänet pankkiin sisälle.

Rouva oli tajuton, haava kaulassa oli niin syvällä, että veri valui suusta ja kaulasta. Siviili sairaanhoitaja tuli avuksi. Hänen ohjauksella laitoimme rouva kyljelleen. Meitä oli noin neljä ihmistä, jotka yrittivät jollain tavalla antaa ensiapua tälle rouvalle, samaan aikaan kuulin, kun takanani mies huusi: ”Saatana kun teitä hyysätään täällä, niin käy näin”. ”Lopeta nyt tällainen puhe, nyt ei kyllä tarvita tällaista puhetta”. Vastasi toinen mies. Sillä hetkellä en edes tajunnut, mistä oli kyse. Ajatukset olivat rouvan kanssa, josta olin melkein varma, että hän kuolee kohta meidän syliimme. Ambulanssi tuli vihdoinkin paikalle ja vei rouvan.

Tilanne oli kaoottinen. Poliiseja tuli joka suunnasta, ihmiset olivat paniikissa. Kun ambulanssit vihdoinkin saapuivat, he eivät tienneet uhrien määrästä, sijainnista ja siitä mistä pitäisi aloittaa koska uhreja oli monessa eri paikassa.

Nyt on aika rauhoittua ja miettiä, mitä oikeasti on tapahtunut. Kysymyksiä on enemmän kuin vastauksia. Olin itsekin shokissa. Vuonna 2015 Mogadishussa oli itsemurha isku hotellissa missä olin. https://yle.fi/uutiset/3-8322445 Muistan, että seitsemän ihmistä kuoli ja 14 loukkaantui enkä oikeastaan ollut näin shokissa, koska Mogadishussa terroristien hyökkäys on ollut osa arkea ja sitä osataan odottaa, mutta Turussa en voinut odottaa jotain tällaista voisi tapahtua. Joten ensimmäinen toiveeni oli, että rouva pystyttäisiin pelastaa sairaalassa, toiveeni oli myös, että tappaja saataisiin kiinni ja että tapaaja ei olisi ulkomaalainen, koska me kaikki tiedämme mihin suuntaan keskustelu sen jälkeen johtaa.

Nytkin kun kirjoitan tätä blogia, on surullista seurata mitä keskusteluja käydään mediassa. Tehdään todella paljon sankari tarinoita, milloin auttaja oli maahanmuuttaja tai milloin auttaja oli uusnatsi.

Olen antanut ensiapua rouvalle niin kuin moni muukin, enkä todellakaan ole sankari.

Sankari on ollut se rouva, joka yritti kestää kuolemaa. Sankari on ollut se olkapäähän puukotettu 16-vuotias syyrialaistyttö, joka kieltäytyi ambulanssikyydistä, koska muut uhrit tarvitsivat enemmän apua. Sankari oli se poliisi ja ne ihmiset, jotka saivat tämän pelkurin kiinni!

Sankareita ovat uhrit ja heidän omaiset, jotka tälläkin hetkellä yrittävät palata arki elämään. 

Sankareita on olleet ne turkulaiset, jotka edustivat eri taustaa ja uskonto jotka tulivat Turun torille suremaan yhdessä ja näyttämään myötätuntoa uhrien omaisille.

Terroritien tavoite on lietsoa pelkoa ja jakaa ihmiskuntaa, mitä enemmän heistä puhutaan sitä enemmän he saavat heidän propagandaa läpi.  Kun olin Turun torilla, päällimmäinen tunne turkulaisista oli se, että terroristit ette voi jakaa meitä.

  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

26Suosittele

26 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän PiviKopsa kuva
Päivi Kopsa

Oliko Wali todella syyrialaistyttö joutunut kohteeksi Turussa?
Olen seurannut hiukan huonosti noina päivinä Suomen TV:n uutisia.
Kirjoituksestasi tulee elävä ja tarkka kuva vammojen kohtalokkaasta asteesta.
Aikaa ei ole paljon.
Siksi tutustukaahan muutkin
Israelin, - joka on tämän elämänpiirin pitkäaikaisin kokemusasiantuntija,
kehittämiä uusia nopeita ratkaisuja hengenpelastamiseen terrorin keskellä.JO ENNEN KUIN AMBULANSSI SAAPUU!

Suomenkin turvallisuusviranomaiset saattaisivat hyödyntää Israelissa puukkointifadan aikana saatuja kokemuksia,
United Hatzalah HUIPPUNOPEA SOS!
AMMATTIIHMISIÄ, MUTTA VAPAAEHTOISIA!
onnettomuutta, tapaturmaa tai kohtausta seuraavien kriittisten ensimmäisten minuuttien aikana – aikana ennen ambulanssien saapumista.

http://arirusila.puheenvuoro.uusisuomi.fi/241572-t...

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Meitsikään ei kestä olla Suomen Turussa hetkeäkään, ja jos olen sinne eksynyt niin haluan mitä nopeimmin pois!

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Turku on hieno kaupunki. Ei tätä yksi puukkojunkkari pilaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #4

Turkua voi sanoa tylsäksi, jos arvostelukyky on kokonaan kateissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #5

Taidat olla jäävi todistaja. ;)

Turkua pidetään nenän varttaan pitkin katselevien sisäänpäin lämpiävien ihmisten tyyssijana, jonne ei ulkopuolinen kotiudu. Entisessä Viipurissa vallitsi toisen ääripään ilmapiiri, jota jossain määrin löytää vielä vaikkapa Lappeenrannasta. Helsinki puolestaan on sen verran suuri ja monipuolinen, että jokainen löytää sieltä mitä haluaa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #6

En ole. Olen syntynyt Kurikassa ja asunut sen jälkeen Tampereella ja Turussa. Ihan kivoja kaikki.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

>Terroritien tavoite on lietsoa pelkoa ja jakaa ihmiskuntaa, mitä enemmän heistä puhutaan sitä enemmän he saavat heidän propagandaa läpi.

ooo

Juuri noin.
Hyvä Wali! Kiitos oikeista toimenpiteistä ja hyvästä blogista

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Hyvä kuvaus tapahtumasta. Tarkoituskin on selkeä. Ei pidä tuomita kaikkia maahanmuuttajia, vaan ainoastaan veriteon tekijä sekä mahdolliset avustajat ja yllyttäjät. Ulkomaalaistaustaisten suurin pelko on siinä, että heidät syyllistetään joukkona ja tapausta käytetään hyväksi vihanlietsonnassa. Niin on myös käynyt. Vihaa ovat nostattaneet erityisesti suomalaiset. Valitettavasti.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Hienoa, esimerkillistä toimintaa. Puukotus yhdisti jopa maahanmuuttajat ja uusnatsit, edes lyhyeksi hetkeksi.

Siitä auttamaan tulleiden maahanmuuttajien korostamisesta medioissa oli vähän nurinaa. Sinällään kaikkien osallistuminen auttamiseen oli yhtä arvokasta. Silti pidän korostamista sikäli hyvänä, että tuotiin ilmi, kuinka tällaisessa tilanteessa maahanmuuttajatkin olivat yhtä lailla hädänalaisten ihmisten puolella. Ihmisten väliset jakolinjat eivät ole sellaisia kuin jotkut maahanmuuton vastustajat haluavat antaa ymmärtää.

    «Turussa en voinut odottaa jotain tällaista voisi tapahtua.»

Muistuttaisin, että 1999 vappuna nuorisoporukka puukotti vähän samalla alueella kymmentä, joista yksi kuoli. Pienempiä tuntemattomiin kohdistuneita on tapahtunut useita viime vuosina. Ainakin kahdessa on isketty yllättäen puukolla tuntematonta kaulaan. Välillä puukko heiluu nakkikioskin jonossa ja niin edelleen. Itselleni on tuon '99 puukotuksen täpärän välttämisen lisäksi kerran tullut pimeällä kotipihalla tyyppi puukon kanssa kohti. Sikäli, jos Turku on Suomen keskivertoa, täällä tapetaan vuosittain noin kolme ihmistä.

Huomioiden turvapaikanhakijoiden, Suomesta Syyriaan lähteneiden ja radikaalimuslimien määrän Suomessa, ei tässä ollut mitään yllättävää. Itselläni on ollut ensiaputarvikkeet ja välillä myös suojatekstiilejä mukana jo muutaman vuoden ajan, vaikka en kyllä ikinä haluaisi joutua tuollaisen tilanteen keskelle.

Eikä nyt vähiten senkään vuoksi, että aivan kotikulmilla usein liikkuu epämääräisen näköisiä (enimmäkseen afrikkalaistaustaisia) poikaporukoita, joiden enemmän tai vähemmän vakavia keskinäisiä nyrkkeilyharjoituksia kadulla olen useaan otteeseen saanut ihmetellä. En tiedä kantavatko teräaseita, enkä halua ottaa selvää.

    «Sankareita ovat uhrit»

Ymmärrän vaatimattoman ja hyväntahtoisen tarkoituksesi, mutta sankarilla tavanomaisesti tarkoitetaan henkilöä, joka vaarasta huolimatta toimii yhteisen hyvän eteen. Sankariksi ei voi tulla uhrina tai pakotettuna.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Poliisin toimintaa ei ole kyllä suotta kehuttu. Muutamassa minuutissa murhaaja pysäytettiin jalkaan ampumalla. Esimerkiksi Barcelonassa se ammuttiin kuoliaaksi, joten se ei voi enää paljastaa yhtään uutta terroristia.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Wali Hashi,

En halua , että afrikkalainen väkivaltakulttuuri valtaa Suomen.

Tee nopeasti jotain sen leviämisen estämiseksi Turkua laajemmalle.

Käyttäjän AnttiKukkonen kuva
Antti Kukkonen

Jos tilanne on Suomessa otsikon mukainen, mitä meidän tulisi ajatella somalialaisista turvapaikanhakijoista. Tuntuu, ettei ainakaan voi väittää, että
1) turvapaikka Suomessa on välttämätön ja että
2) Mogadishussa on turvallisempaa kuin täällä.
You can't have your cake and eat it too.

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Jos somalialaiset menevät joukoilla sinne lomille kotimaahansa, niin se ei voi olla silloin vaarallinen paikka. Samoin, jos sinne jätetään oma lapsi "oikaisuhoitoon" ,kun on alkanut länsimaistua liikaa, niin jossain on sitten aukko Migrilläkin, kun hyväksyvät sieltä tulevat henkilöt pakolaisiksi tänne.

Irja Röntynen

Juha Kuikka: olin Turussa 1956-1963 ja sen jälkeen siellä muutaman kerran kerran käynyt. Sitten oli vuosia välissä ja juttelin kadulla ikäisteni turkulaisten kanssa. Ei ollut mitään ongelmaa. Ongelma on oman pään sisällä: Nimeltään ennakkoluulo! 81 v.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Juu, latelin stereotypioita hiukan ilkikurisesti. Jostain syystä eri alueiden ihmisistä kuitenkin puhutaan erilaisin luonnehdinnoin.

Esko Kotilainen

Wali Hashi,miksi olet sitten täällä Suomessa.Älä vain väitä että olet täälllä työn sankarina rakentamassa pohjoismaalaista kulttuuria.
Toivon että pääset mahdillisimman nopeaan takaisin Mogadishuun,kestämään.Somaleista ei tule sankareita missään.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Olipa rakentava ja asiaan liittyvä kommentti.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Uuden Suomen toimitus tarkasti tiedon tässä bloggauksessa mainitusta uhrista. Saimme asialle vahvistuksen.

Uuden Suomen eilen tekemä juttu aiheesta:

Lähteet US:lle: Turun uhrien joukossa on alaikäinen syyrialainen tyttö

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/228352-lahteet-us...

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Voisitko siis pleeezzz lähteä sinne Mogadishuun? Ja olla tulematta takaisin! Me kaikki (pl. rasmuslaiset) juhlisimme!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onko hän kiusannut sinua tai jotenkin uhkaillut? Muutoin en ymmärrä miten hänen Mogadishuun muuttamisensa voisi sinua ilahduttaa. Ethän varsinkaan siitä edes välttämättä tietäisi. Puhumattakaan sitten, kun sanot, että "me kaikki" juhlisimme.
Jos kommenttisi sisällölle ei ole esitettävänä mitään rationaalisloogista perustetta, kehotan hankkiutumaan jonkinlaiseen terapiaan.

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Ei ole kiusannut minua lainkaan. Mutta turkulaisille vittuilee oikein urakalla! Ja törkeästi! Ja jos kerran Mogadishussa on paljon parempi ku Turussa ni miksei mene sinne? Ylipäätään jos siellä on paljon parempi niin miten on mahdollista että silti on täällä pakolaisena kun lomallakin käy siellä tämän tästä! Johtuisko suojatyöpaiskasta? Ja KELA Goldista? Mutta kun täällä on niin kauheaa niin jo tämän takia olisi syytä mennä sinne omaan auvoisaan kaupunkiinsa! Sillon hänen oma mielensäkin rauhoittuu kuten myös kaikkien täyspäisten suomalaistenkin (ja turkulaisten). Mutta kuten sanottu, rasmuslaisten (esim. sinä) mieli ei - sen sijaan he raivostuis. Ja siinä saattais jopa autot palaa ja liikkeiden ikkunat taas hajoilla jos läksivät kaduille? Vähä niinku itsenäisyyspäivinä.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #21

Minä olen turkulainen. Ei ole minullekaan vittuillut.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen Vastaus kommenttiin #21

Luetun ymmärtäminen on hyvä taito...minä en ymmärtänyt missä blogisti vittuili turkulaisille?

Arto Kyngäs

Turku on hieno ja kauniskaupunki. Ikävää, että yksittäiset tyrvapaikan hjakijat jotka radikalistuvat tai muuten protestoivat yhteiskunnan päätöksiä vastaan, tappavat viattomia kansalaisia. Tämän seurauksena myö he heittävät ikavän varjon kaikkien turvapaikan- ja ulkomaalistaustaisten päälle.

Siinä määrin kun Eurooppa ja Suomi pystyy heitä auttamaan ilman, että se vaarantaisi yhteiskunta järjestelmää tai rapauttaa sitä taloudellisesti. Ensisijaisesti todellisen hädän alaisia tulee auttaa. On selvää, että meille pyritään tulemaan paremman toimeentulon takia. Hyvin monessa Afrikan maassa eläminen ja toimeentulo on lähes mahdotonta. Tämän muuttoliikeen tulisi kuitenkin olla hallittua ja tulo maiden ehtojen mukaista, nyt se ei sitä ole. Suomalaiset ovat oman sosiaali turvajärjestelmän laatineet omien auttamiseen ensisijaisesti eikä se kestä suuria ihmismassoja näin pienessä yhteiskunnassa. Kunpa meidän päättäjän muistaisivant tämän. Jo tässä taluodellisessä tilanteessa Suomaliset ovat joutuneet venymään äärirajille, heitä ei pidä enään kuormittaa virheellisillä päätöksillä maahanmuuttopolitiikassa. Suomi maksaa jatkuvasti myös humanitääristä apua sinnemissä sitä tarvitaan.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Mutta eikös Mogadishussa ole toimiva terveydenhoitojärjestelmä, seinästä saa
rahaa, henkilöllisyyttä ei tarvitse todistaa, lastenvaunut ja asunto ovat ilmaisia. Niin hyvään maahan kannattaa aina muuttaa. Täällä Suomessa joutuu raatamaan niska limassa kaiken eteen plus elättämään siinä ohessa paperilennokkien heittelijät liberaalin demokratian monikultturisuuden hengessä. Muu maa on aina mustikka.

Käyttäjän KatjaSallinen kuva
Katja Sallinen

En näe Turussa mitään vikaa kaupunkina. Olen 200 km päässä siitä ja pidän siltikin Turun kauneudesta. Ehkä meillä on vikaa aina nälviä sarkasmiin asti. Jokainen yksilö oli omansa osaa tekemässä tuolloin. Usein vaan tapana mielipiteiden jakaantuneilla ihmisillä korostaa jotain ryhmää sankarina jättäen useimmat muut sivuun. Olemmeko jo jakaantunut kansakunta sitten 1917 kansallissodan Suomen 100 vuoden kunniaksi? Jos valtio olisi tehnyt sen minkä olisi pitänyt, tämäkin olisi voitu välttää.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ich bin ein Berliner, väitti USA:n presidentti John F. Kennedy kesäkuussa 1963.

Käyttäjän welikadaf kuva
Wali Hashi

Mikael Vestama, Olen pahoillani,että joudut pettymään,mutta olen Musta,Somali,Suomalainen,Muslimi ja ennen kaikkea TURKULAINEN enkä ole lähiaikoina menossa minnekään,joten toivon,että hermot kestävät. :D

Esko Kotilainen

Kaikki muu oikein,paitsi et ole suomalainen,vaan turussa oleskeleva somaali.
Jos et ole lähiaikoina mihinkään menossa,johtunee liene ettet ole saanut ilmaisia lomalippuja mogadishuun.Husua lainatekseni,syö sitä oikeaa,ja jne..

Käyttäjän LeenaLauren kuva
Leena Lauren

Olisiko mahdollista, että ottaisit oman Moskeijasi imaamiin yhteyttä ja kertoisit, kuinka paljon me suomalaiset arvostaisimme sitä, että hän kerrankin saarnaisi Suomesta, Suomen laista, demokratiasta ja siitä, että täällä me olemme, miehet ja naisetkin yhdenvertaisia ja tasa arvoisia eikä moniavioisuuskaan ole sallittua. Samoin kertoisit sen, että tyttöjen sukuelinten silpominenkin on lain vastaista ja aiheuttaa suunnattomaa kipua heille.
Jos nyt kertoisit nämä asiat nyt aluksi, niin olisimme todellakin kiitollisia ja arvostaisimme sitä.
Voisin mennä tietty itsekin, mutta näin kristittynä ja kaiken lisäksi naisena, se ei liene mahdollistakaan.
Jäämme odottelemaan parannusta. Kiittäen etukäteen.

Juhani Sirkiä

Turun puukotus oli erittäin ikävä asia. On esitetty, että ko. marokkolainen puukottaja olisi radikalisoitunut vasta aivan viimeisen kuukauden aikana. Ehkä niin onkin. On esitetty, että kyseinen puukottaja ei edes ole erityisen fanaattinen uskonnollisesti.
Todennäköiesti kyseinen puukottaja on lähinnä psykopaatti ja todella vaikeasti narsistinen henkilö.

Toimituksen poiminnat